Ibland är Linux underbart, ibland bara frustrerande. Som nu. Jag har ett märkligt problem på min maskin: Applikationer som ligger under web-roten (/var/www/html) går hälften så fort som de som ligger på min personliga web-katalog (/home/hanpu/public_html/). Ändå finns båda filsystemen på samma disk!
Så vad göra? Jag kom på tre potentiella anledningar till att det kan vara så här:
1. Det har något med namnuppslagning att göra
2. Det har något att göra med olika inställningar i Apaches konfigurationsfil (httpd.conf)
3. Det har något att göra med att /home och /var har olika filsystem (ext3 respektive reiserfs).
För att testa den sistnämnda hypotesen behövde jag konvertera från reiserfs till ext3. Eftersom sådana operationer potentiellt kan leda till att man förlorar alla sina data, så tänkte jag först föra över allt på /var till min backup-disk (/mnt/backup). Jag tänkte göra det med ett partitioneringsverktyg, eftersom jag också vill ändra partitionernas storlek.
Jag sökte på nätet och hittade GNU Parted som skall kunna göra just detta. Men det är ett text-baserat verktyg som verkar svårt att använda, så jag ledated efter ”parted gui” och hittade qtparted, som verkade vara just vad jag letade efter. Jag har ”apt-get” installerat på mitt Redhat system, så jag provade ”apt-get install qtparted”. Naturligtvis fanns det inget färdigt paket. Så jag letade på rpmfind.net för att se om det fanns ett rpm-paket för Redhat någon annan stans. Det fanns det inte. I alla fall inte för Redhat 7.2. Så det blev till att ladda hem källkoden och kompilera.
Så vad händer? Man kör ./configure och inser att qtparted kräver en massa andra libraries och moduler. Man hämtar dessa – från källkod naturligtvis – och kör ”./configure; make; make install”. I bästa fall har man då ett library som funkar. I sämsta fall kräver detta library i sin tur andra libraries, och så sitter man där timme efter timme och hämtar och kompilerar.
Bara för att på slutet få ett fel från ./configure i qtparted som inte beror på något saknat bibliotek utan något annat fel! Grrrrr! Jag har alltså fastnat och kommer inte vidare.
I stunder som dessa längtar man (tillbaks) till Windows och Installshield. Där bara funkar det! VARFÖR måste det vara så krångligt i Linux-världen?