Du har väl backup på dina digitala bilder?

Innan digitalkamerans intåg så hade man alltid "backup" på sina bilder i form av negativ. Jag satte nogsamt in alla negativ i speciella fickor och sedan i album och katalogiserade allting nogrannt. Skulle en papperskopia gå förlorad på något sätt kunde man alltid göra en ny utgående från negativet. Värre var det förstås med diabilderna. De fanns alltid bara i ett exemplar, och det fick man leva med.

Men nu lever vi i digitalåldern, och hur hanterar man bilderna idag? Förvånansvärt många har ingen backup alls på sina digitala bilder. En släkting förlorade nyss alla sina digitala bilder, eftersom de bara fanns på den bärbara datorns hårddisk, och denna kraschade (bärbara hårddiskar tycks krascha mycket oftare än stationära enligt min erfarenhet). Om du tillhör denna kategori har jag några tips för dig.

Tips 1: Backup på minnespinne

Idag är USB-anslutna "minnespinnar" så billiga att det är värt att fundera på om de kan räcka som lagring av en säkerhetskopia av dina digitala bilder. När detta skrivs kostar ett 16GB minne ca 300 kronor. Minnespinnar finns med storlekar upp till 128GB, men då blir de rejält dyra (över 5000 kr). Hur mycket rymmer då ett 16GB stort minne? En modern kompaktkamera på 10 Mega pixel lagrar bilder som tar ungefär 3,5 MB i utrymme. Eftersom 1GB är ungefär 1000 MB betyder det att det rymmer ungefär 16 000/3,5, dvs 4500 bilder. Hur många bilder tar du per år? Kanske räcker det för dig. Plåtar du med systemkamera brukar man föredra att lagra i s k "råformat" (digitalt negativ). Dessa bilder tar då mycket större plats, kanske 16 MB per bild. Då räcker minnespinnen bara till 1000 bilder. Själv tar jag mer än så på ett år. I mitt iPhoto-bibliotek på Mac:en finns över 10 000 bilder. Tänk också på att förvara minnespinnen på ett säkert sätt. Inte i fickan. Helst på ett annat ställe än där du har din dator, kanske på jobbet, om du har datorn hemma. På så sätt garderar du dig även mot t ex eldsvåda.

Tips 2: Backup på extern hårddisk

Räcker inte minnespinnens utrymme till, kan du alltid köpa en extra hårddisk till din dator som du ansluter via USB-kontakten. En sådan som rymmer 1TB (1000 GB) kostar idag inte mer än 1000 kronor. Med samma exempel som ovan skulle den rymma ca 285 000 JPEG bilder, eller 62 000 RAW bilder. Mer än nog! MEN: Eftersom den är relativt stor och tung är den förmodligen ansluten direkt till din dator hemma, hela tiden. Det betyder att du är skyddad mot en krasch av datorns ordinarie hårddisk, men inte mot t ex mot att huset brinner ner. Vilket för oss vidare till nästa tips.

Tips 3: Lagra på nätet – några tjänster jag rekommenderar och några jag varnar för

I vintras annonserade Telia stolt (får man förmoda) att deras bredbandskunder nu fick tillgång till lagring av foton på nätet. Storleken var hela 2GB. Wow. En åttondel av vad en minnespinne för 300 kronor rymmer. Hmm. Kanske inte så bra i alla fall? Det finns numer även tjänster som har specialiserat sig på att lagra bilder på ett säkert sätt. Problemet är bara att dessa är ganska dyra. Man får räkna med tusenlappar per år om man har en lika stor bildsamling som jag. Bättre är då tjänster som är kombinerade fotolab och lagringstjänster. Nu tänker jag inte på de svenska fotolabben för de är hopplöst efter i detta avseende. Nej, de bra tjänsterna finns i USA. En sådan är Flickr (www.flickr.com). Flickr erbjuder två typer av medlemsskap – ett gratis och ett "premium" medlemsskap som kostar ca 400 kr per år. Det första har så stora begränsningar att det inte är intressant ur aspekten "backup av digitala bilder" såvida du inte tar väldigt få bilder. Då kan det funka. Men om du kan tänka dig betala 400 kr per år för premium-medlemsskapet så får du obegränsad lagring. Ja, du läste rätt. Obegränsad. Du kan även beställa kopior, kalendrar, pussel mm. Du kan dela med dig av bilder till antingen hela världen, eller till vänner och familj. Eller behålla bilderna för dig själv. Du bestämmer. Och skulle olyckan vara framme och din dators hårddisk kraschar kommer du åt dina bilder i full upplösning från flickr.

En annan sajt som säger sig erbjuda obegränsad lagring och åtkomst till alla dina bilder i full upplösning är Winkflash (www.winkflash.com). Detta får du tillgång till utan kostnad. Låter det för bra för att vara sant? Kanske. Jag håller på att testa sajten just nu. Hur kan någon erbjuda något så bra gratis? Jo, för att man erbjuder fotolab-tjänster såsom kopiering, förstoringar, kalendrar osv. Och det är här man får in sina pengar.

Så några tjänster som jag avråder från, i alla fall om det är aspekten "backup av mina digitala bilder" man prioriterar. HP har en sajt som heter Snapfish (www.snapfish.com). Den liknar mycket alla andra fotolab-och-lagring-av-bilder tjänster och erbjuder obegränsad lagring av bilder. Men den har två problem. För det första måste du beställa något från dem minst en gång om året för att inte förlora tillgång till dina bilder. För det andra kommer du inte åt dina bilder i full upplösning den dag hårddisken skulle krascha med mindre än att du beställer en DVD från dem med bilderna på. Måste jag tillägga att DVD-alternativet är dyrt?

En annan liknande sajt är Shutterfly (www.shutterfly.com). De erbjuder också obegränsad lagring, men delar ett av problemen med Snapfish, nämligen att enda sättet att få tillgång till dina egna bilder i full upplösning är att beställa DVD:er från dem. Having said that, så har de ett utmärkt utbud av fotolab-tjänster till konkurrenskraftiga priser. Vi har t ex beställt inbjudningskort till Amelies dop därifrån. Det blir billigare än labben i Europa, trots att frakten blir några tior dyrare.

Nu när du har denna information har du väl ingen ursäkt längre att inte ha backup på dina digitala bilder?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.