Jag håller som bäst på att torka kött i ugnen – lövbiff, kyckling-filé och köttfärs. Det är mycket spännande, jag har aldrig gjort det förut. Vad jag skall ha det till? Vi skall vandra i fjällen, och då behöver man mat som dels håller sig utan kyla, dels inte väger så mycket. Och då kommer den här urgamla konserveringsmetoden väl till pass.
Har du inte torkat kött själv och vill prova kommer här en snabb-instruktion:
* Använd magert kött, skuret i tunna skivor eller bitar
* Lägg köttet i en marinad, som inte innehåller olja, i några timmar
* Ta upp köttet ur marinaden och lägg det på en duk (egentligen sil-duk, men jag använder en ren kökshandduk, det borde gå lika bra
* Lägg duken på ett galler och sätt in i ugnen.
* Sätt ugnen på 60-70 grader, har du varmluftsugn så sätt på luften. Ställ ugnsluckan litet på glänt
* Efter sisådär 8-12 timmar är det klart. Stora bitar kan då behöva brytas itu. Eventuellt kan man behöva vända bitarna en gång under tiden de torkar.
Nu borde det vara klart att lägga i tyg- eller papperspåsar. OBS inte plastpåsar eller andra tätt-slutande kärl.
När det är dags att äta det torkade köttet skall det ligga i blöt en timme eller så först, annars lär det bli torrt… Jag återkommer med rapport om hur det gick.